Baneinfo med Q/A 13juni

Banerapport 13.juni 2016

Banen kommer seg uke for uke. Greenene er fine og vi vil klippe greenområdene kortere og større for å forsterke den inland links/heathland karakter vi ønsker. Heathland/inland links baner kjennetegnes av store kortklippete greenområder, harde og kortklippete fairway’er og tøffe, men strategiske bunkers. Vi har fantastisk vær om dagen men dessverre altfor lite regn. Derfor vokser alt vi har sådd fortsatt tregt. Vi har stort fokus på finish og presentasjon av banen og jobber hardt med å klippe detaljer. Endringene på gul sløyfe kommer å bli kjempebra og de nye bunkerne og greenområdene vil gi banen et stort løft. Hovedfokus fremover er å få i gang fairway’er og ferdigstille gul.

 

Nedenfor besvarer vi kort en del aktuelle spørsmål og hvilke tiltak vi har:

 

Hvorfor er det så tørt på Haga og hvorfor vanner vi ikke mer?

Vi vanner alle greener hver natt, og tee’er og fairway’er hver annen natt. I tillegg vanner vi 2 ganger om dagen ferdiggress områder. Grunnen til at vi ikke vanner mer nå er for å ikke tømme vannreservoaret (dammen på rød 1). Det tar lang tid å etterfylle dammen fra borehullene og vi må ikke gå tom. Det er dessverre fortsatt lite regn å se på yr.no den kommende uken. Leiren i fairway’ene tørker når det ikke regner, hvilket gir et hardere underlag.

 

Hva gjøres for å sikre nok vannressurser kommende år?

Vannet som skal forsyne greener, fairway’er og tee’er kommer fra dammen på rød 1. Normalt sett så skal det holde da det regner nokså regelmessig i Norge. Vi vil undersøke alternative løsninger. Vi kommer i oktober å lage denne dammen dypere og lengere slik at vi har større vannreservoar.

 

Hvorfor så lite gress på fairway’er og hva gjøres av tiltak?

Som nevnt tidligere så fikk vi mye isbrann i år. Vi jobber hvert år med å forbedre strukturen og porøsiteten i den leirjorden som er grunnen i våre fairway’er. Det vil bli bedre for hvert år som går og gi bedre grunnlag for gressvekst. Etter isbrannskadene har vi sådd alle fairway’er. Varmen kom først i slutten mai og nå trenger fairway’ene skikkelig med regn. Da vil gressveksten eksplodere. Vår egen vanning holder ikke, vi trenger regn. Vi har sådd og vil vertikalskjære og sanddresse 2-3 ganger i år. Vårt fairway-program er å forbedre turfen/thatchen gjennom å sanddresse, lufte og vertikalskjære regelmessig. Vi kommer til å prøve en ny rai gress dreper på et testområde for å se om vi kan få vekk rajtuvene som dominerer mange fairway’er. Vi vil også så inn en flerårig gresstype som vi håper vil overvintre bedre.

 

Hva gjør vi for å forbedre finish?

Vi klipper rundt alle dammer og bekker (se bilder nedenfor). Vi sprøyter ugressmiddel når vinden ikke forstyrrer. Vi kommer til å kantskjære alle bunkere og trimme dem regelmessig, samt ta vekk alt ugress. Bunkerne på Rød vil få etterfylling av en del sand. En del partier på fairway’ene vil bli erstattet med ferdiggress. Vi klipper også mye rough om dagen, spesielt på steder der det er mye ugress.

 

Hvorfor har vi ikke brukt mer ferdiggress tidligere?

Vi har kjøpt inn store mengder ferdiggress som har og blir lagt ut på gul og blå sløyfe. Ferdiggressleverandører hadde også en sen start på grunn av lave temperaturer hvorfor vi fikk leveranser først i medio mai. Ferdiggress tar minst 3 uker før man kan spille på det.

 

Har vi nok bane-arbeidere?

Vi har 13 banearbeider som med diverse overtid arbeider fra kl. 06.00-17.00. Det er ikke spesielt effektivt å arbeide i primetime (mye venting og støy fra maskiner) og det er i tillegg sikkerhetsaspektet å ta hensyn til. Vi har rett antall mennesker i arbeid nå.

 

Hva gjør vi med alle partier som ser tørre ut og det kommer ikke noe gress?

De har blitt sådde, gjødslet og toppdresset og trenger nå mye vann. Alle tørre partier har frø som ligger under. Det vil gro når det kommer regn. Vi legger ferdiggress på partier som har mye sand og mangler helt gress.

 

Når blir det full greenfee?

Når banesjefen og administrasjonen mener at banen er god nok. Vi vil høyne den denne uken og satser å ta full greenfee i sluttet av juni.

 

Hvordan bli roughen i år?

Vi kommer å redusere roughen og gjøre det vi kan for å fasiliteter kjapt spill. Høy rough og nyplantete buskeområder vil dog være karakteristisk for Haga på strategiske områder.

 

Hvorfor er mange tees uten gress og hva gjøres?

Mange ble ødelagt av isbrann. De er luftet, sådd og toppdresset. De skal luftes nå, vertikalskjæres og sås igjen.

 

Hva gjøres for å unnvike isbrann skader kommende år?

Vi kommer å legge ut mye sand på senhøsten på fairway’ene og tee’ene som skal beskytte gressrøttene på vinteren og ved isdannelse. Vi kommer også å se på forebyggende beskyttelse i form av sprøyting.

 

Når begynner man med rød sløyfe som baneprosjekt?

Vi vil først sikre at gul sløyfe er i god stand før vi begynner med rød. Når vi vel begynner så vil vi først starte med endring av bunkerne slik at rød sløyfe vil bli spillbar nesten hele sesongen. Nye greenområder lages i oktober.

 

Når er medlemssløyfen ferdig?

Ikke fast dato, men 1. august er arbeidsdato. Det gjenstår å fylle på bunkersand, og legge noe ferdiggress, samt at sådde partier er grønne.

 

Hvordan vil Hagas golfbane utvikle seg de nærmeste årene?

Når vi er ferdig med rød sløyfe så vil vi ha 3 konkurransedyktige sløyfer med spennende layout. Greener har vi stort sett kontroll på og er blant de bedre i Oslo/Akershus. Vi har stor tro på at vi skal få fine og jevne fairway’er med hjelp av vårt fairway-program. Hvis nødvendig så har vi økonomi til å tenke alternativt. Vi har fantastisk beliggenhet og en medlemssløyfe som gir alle lett tilgang til banen. Haga skal være klubben folk i Bærum ønsker å være medlem i.

 

Bilder med kommentarer:

Banestatus 13juni

Flickr Album Gallery Pro Powered By: Weblizar


X